al contingut a la navegació Informació de contacte

Projecte d’intervenció arqueològica a les fortificacions bèl·liques del Front del Segre al Tossal de la Nora

DIMECRES 29 NOVEMBRE 2023

Aquets mes de desembre començaran els treballs arqueològics al Tossal de la Nora, una iniciativa de l’Ajuntament d’Alcoletge i del Centre d’Interpretació del Patrimoni de la Guerra Civil – Front del Segre. El projecte es realitzarà amb una subvenció atorgada per l’Institut d'Estudis Ilerdencs i la Diputació de Lleida, en la línia d’acció de projectes adreçats a la conservació, reparació, senyalització i interpretació del patrimoni memorial de les Terres de Lleida.

El projecte neix de la necessitat de dur a terme estudis sistemàtics i periòdics del patrimoni històric del municipi. Alcoletge va formar part del territori on es van desenvolupar les batalles del Front del Segre entre l’abril de l’any 1938 i el gener de l’any 1939. Les seves contrades són testimoni dels diversos enfrontaments que s’hi van produir, i avui en dia s’hi conserven nombrosos vestigis d’arquitectura bèl·lica de la Guerra Civil. Per tant, les fonts arqueològiques són importantíssimes en l'estudi dels fets de les batalles del Front del Segre i en la recuperació de la memòria històrica

La intervenció arqueològica consistirà en l’obertura d’un sondeig per tal de documentar les unitats arqueològiques i la seva potencialitat. La intervenció també inclourà el registre dels materials, la documentació i topografia d’estructures arqueològiques.

El projecte d’enguany ens permetrà recuperar elements del patrimoni bèl·lic del municipi d’Alcoletge, valorar el potencial arqueològic del Tossal de la Nora, actualitzar el catàleg de béns arqueològics a protegir, i ampliar el coneixement del patrimoni històric per tal de poder continuar utilitzant aquest espai com a element patrimonial referencial de difusió i divulgació de les batalles del Front del Segre.

La direcció dels treballs arqueològics i d’adequació estaran a càrrec de Jezabel Pizarro Barberà, historiadora i arqueòloga, i de María Martínez Hernández, conservadora i restauradora de béns culturals.